Historia

Ratsutila

Kivikko on yli 500 vuotta vanha maatila. Ruotsinvallan aikaan 1638 kapteeni Israel Brask teki siitä ratsutilan eli myöhemmin rusthollin.Ratsutilan tehtävänä oli pitää kuninkaalle miestä ja hevosta aina valmiina sotaan.

Isännät

Kivikko on ollut nykyisen isännän suvun hallussa vuodesta 1891. Naapurikylästä Tuittulasta tuli Heikki vaimonsa Amandan kanssa ja otti sukunimen tilan mukaan. Heidän jälkeen tilaa omisti hetken heidän poikansa Juho, joka kuitenkin halusi isomman tilan ja lähti Hausjärvelle ja myi tilan siskolleen Olgalle. Olga ja miehensä Alfred Penttilä viljelivät  Heiltä tila siirtyi tyttärelleen Taimille, joka miehensä Reino Tapolan kanssa viljeli tilaa vuoteen 1967 asti. He muuttivat suuren kivinavetan palamisen jälkeen Reinon tilalle Mattilaan, jota käydään viljelemässä tälläkin hetkellä Kivikolta.

 

Navetan palo

Kun navetta paloi ryhtyi Taimin ja Reinon poika Matti isännäksi 21 vuotiaana. Matti viljeli sokerijuurikasta, sipulia ja perunaa vuoteen 1979 asti, jolloin tilalle rakennettiin parsinavetta ja vihannekset saivat jäädä. Sokerijuurikkaan viljely tilalla lopetettiin ajan puutteen takia 90-luvun lopussa. Matti ja Marja-Leena hoitivat karjaa vuoteen 2005, jolloin heidän poikansa Kalle otti tilan haltuunsa. Nykyinen Isäntäpari Satu ja Kalle ovat viides sukupolvi tilalla.